måndag 19 november 2012

Crystal Renn har slutat gå hungrig!

Som jag så många gånger har sagt så har jag världens bästa bibliotekarie på mitt jobb. Hon förser mig med så mycket ny, intressant och inspirerande litteratur hela tiden och i fredags låg en ny bokhög i mitt fack och bara väntade på att bli läst.

Överst i högen låg Crystal Renns bok " Hungrig" (skriven med hjälp av Majorie Ingalls). Crystal Renn är en av mina absoluta favoriter bland modeller och hon är sagolikt vacker. I boken "Hungrig" så berättar hon sin historia kring hur hon gick från att svälta sig för att passa in i modevärlden till att återerövra sig själv och sin självkänsla och bli en av världens mest berömda plusmodeller.

Boken ger en insiktsfull och samtidigt sorglig bild över modevärlden och dess syn på kvinnors (och mäns) kroppar. Samtidigt som den beskriver den cyniska bild som råder så ger den också hopp till alla vi som vill se olika kroppar stå som modeller.

Crystal Renn är den modell som har gått i bräschen för ett annat kroppsideal och i boken beskriver hon hur i samma stund som hon slöt fred med sig själv och sin kropp nådde en lycka som hon strävat efter i flera år.  Hon menar att "Löftet bakom bantning - ett löfte som är lika starkt som konfektionsindustrin - är att vi så snart vi når vår åtrådda vikt kommer tillvaron att bli perfekt. [...] Samma sak med träning - det handlar inte i första hand om att bli stark och frisk utan om att bli smal" (s 225). Detta löfte menar Renn sår endast självförakt hos oss och i takt med att självföraktet ökar hos individen så sätts livet på paus i väntan på att man ska nå den ideala vikten. Det inte alla inser är att en smal kropp inte alltid är synonymt med lycka och att jaga lycka går sällan hem. Lyckan måste komma inifrån och ut inte tvärtom.

Jag kan inte annat än hålla med det som står i boken och Renn-Ingalls sätter mina tankar kring kroppsideal på pränt. Jag är helt inne på att hälsa och styrka går före jakten på idealvikten och jag hoppas att många yngre kvinnor hittar denna bok och får ta del av dess kloka syn kroppsideal.

Mot slutet av boken (s 161) lyfter Renn-Ingalls fram ett utdrag ur ett kontrakt skapat och publicerat av  Linda Bacons, specialist i näringslära och fysiologi vid University of California i Davis,  boken " Health at every size" (Dallas, Benbella, 2008). Jag tycker att kontraktet är ett lysande exempel på hur vi alla borde tänka och värna kring vår egen kropp:
 
"Mitt löfte att leva väl
I dag ska jag försöka ge mig mat när jag är hungrig
I dag ska jag försöka vara uppmärksam på hur maten smakar och får mig att må
I dag ska  jag försöka välja mat som jag tycker om och som jag kan njuta av
I dag ska jag försöka lyssna på min kropps mättnadsingivelser
I dag ska jag försöka hitta ett njutbart sätta att röra mig
I dag ska jag försöka se på min kropp med vänliga blickar och behandla den med respekt
Namnteckning___________________ Datum______________"
 
 
Jag kan varmt rekommendera boken "Hungrig" till alla er som är intresserade av kroppsideal, mode och framförallt till er som är intresserade av berättelser om starka kvinnor som vågar gå sin egen i en värld som gärna vill att vi håller oss till huvudleden.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Har du missat att Crystal bantat ned sig igen? Googla

Mittlivblandungarhundarochhastar sa...


Uppenbarligen - nu hoppas jag bara att hon denna gång har gått ned i vikt för sin egen skull och tappat kilon genom att ta hand om sin kropp istället för att späka den som hon skriver om i boken.

Tack för att du upplyste mig.